Missie en visie van Feniks VZW
Missie
Feniks geeft mensen goesting en energie zodat ze bewust, geïnspireerd en verbindend werken aan een harmonieuze, duurzame en hyperdiverse samenleving.
Visie
Vanuit de leefwereld … daarom doen wij als volgt:
Feniks heeft bewust de missie eenvoudig gehouden. We beogen hiermee een korte maar krachtige boodschap die een duidelijke opdracht beklemtoont. Tegelijkertijd is het helder welke koers wij wensen te varen. Dit is een sociaal-cultureel engagement om mensen mee te nemen binnen de realiteit van vandaag met het oog het laten plaatsvinden van activiteiten, die tot meer verstandhouding moeten leiden binnen de steeds diversere samenleving.
Deze positionering hoeft niet teveel toelichting. We blijven immers trouw aan onze roots als koepelorganisatie van lidorganisaties die gegroeid zijn uit de migratie. Onze historische wortels bepalen ook vandaag hoe wij naar de samenleving kijken, namelijk gelijke kansen voor iedereen ongeacht afkomst, huidskleur, gender, overtuiging of handicap. Zoiets gebeurt niet vanzelf en vergt actie van iedereen. Deze basisvisie is de fond die ons gebracht heeft tot een nieuwe missie.
Feniks voert deze missie uiteraard niet alleen uit. We navigeren en netwerken. Op deze manier kan Feniks katalyseren. Door de regie in handen te hebben, kunnen we gefocust en doelgericht samen met heel wat andere belanghebbenden de maatschappelijke uitdagingen aanpakken. We doen dit als koepelorganisatie samen met onze lidorganisaties en met heel wat anderen:
- onze partners:
Dit zijn onze lidorganisaties, verenigingen waar we structureel mee samenwerken. Zij geloven in de missie en visie en dragen deze, samen met Feniks uit. Hun bijdrage en betrokkenheid is een belangrijke voorwaarde voor de werking en het voortbestaan van onze organisatie.
- onze bondgenoten:
Dit zijn professionele organisaties die Feniks op specifieke domeinen ondersteunen:
belangenbehartiger (De Federatie en anderen); juridisch (Sociare, …); professionalisering (Socius, Steunpunt Vrijwilligerswerk, …)
- onze medespelers:
Zij participeren aan ons aanbod: ondersteuningsvrijwilligers, andere federaties, diensten van lokale besturen (integratiediensten, vrijetijdsdiensten, …)
- de grensverleggers:
Zij leveren een passionele bijdragen aan Feniks en zijn positief kritisch ingesteld. Daarenboven durven zij ‘out of the box’ te denken en leveren zij ideeën en voorstellen die gedurfd of gewaagd zijn, maar die evenzeer een gefundeerde meerwaarde kunnen betekenen. Dit zijn onder meer de ad hoc vrijwilligers, experten (academici, ervaringsdeskundigen, …), Avansa’s, Samana’s en vele anderen
Feniks maakt mensen en gemeenschappen bewust:
Feniks sensibiliseert de betrokkenen. Het proces van bewust maken tot bewust worden activeren we door te reflecteren. Hiermee biedt Feniks ruimte tot dialoog en zelfonderzoek, waarbij we zowel individuen als gemeenschappen stimuleren om kritisch na te denken over hun rol in onze samenleving. Het proces vertaalt zich in de vier kernpunten die verankerd zijn in de doelstellingen van het decreet sociaal-cultureel werk:
- Feniks sensibiliseert de betrokkenen. Door het proces van bewust maken tot bewust worden te installeren, zet Feniks in op reflectie en het vervullen van een kritische rol door mensen en organisaties te stimuleren na te denken over hun positie binnen de samenleving. Dit proces, dat zich situeert in de VER-taxonomie (Verkennen, Erkennen, Reflecteren), creëert ruimte voor dialoog. Het model van dialoog dat we hanteren, nodigt uit tot een open uitwisseling van ideeën en perspectieven, waarbij we inzoomen op de huidige toestand en cultuur. Dit bewustwordingsproces vormt de basis voor verdere ontwikkeling en vormt een referentiepunt voor de verschillende functies van het sociaal-cultureel werk.
- Feniks maakt mensen gevoelig. Feniks maakt gebruik van visuele en narratieve technieken, zoals fotografische methoden en paradigma’s, om mensen gevoelig te maken voor de subtiele en vaak onzichtbare aspecten van diversiteit en inclusie. Deze aanpak helpt om diepere lagen van bewustzijn te bereiken en vormt een krachtig middel om later tot een volledig beeld te komen van de maatschappelijke dynamiek. Hij prikkelt niet alleen de zintuigen maar ook de verbeelding, waardoor mensen op een dieper niveau geraakt worden.
- Feniks informeert en vormt: In onze educatieve rol richten wij ons op het bieden van essentiële informatie en inzichten die nodig zijn om een weloverwogen visie op de samenleving te ontwikkelen. Door aandacht te vragen voor urgente thema’s en tegelijkertijd te informeren, dragen we bij aan een breed leerproces. Dit educatieve aspect van sociaal-cultureel werk helpt om mensen te versterken in hun capaciteiten en kennis, wat essentieel is om geïnformeerd en geïnspireerd te kunnen handelen.
- Feniks stimuleert en activeert: Feniks daagt mensen uit om niet alleen na te denken, maar ook tot actie over te gaan. We stimuleren een proces van zelfreflectie en collectieve actie door verwachtingen te scheppen en een duidelijke drijfveer te creëren. Wat wil je bereiken met de inzichten die je hebt opgedaan? Wat gaan wij als gemeenschap ondernemen? Deze vragen vormen het uitgangspunt voor het proces dat Feniks begeleidt, waarbij we individuen en groepen inspireren om actief bij te dragen aan een positieve maatschappelijke verandering.
- Feniks waardeert: We geloven in waardering als blijk van respect, maar eveneens als krachtig middel om mensen te inspireren, verbinden en activeren. Samen met onze medewerkers, partners en vrijwilligers bouwen we aan een toekomst waarin waardering niet alleen een waarde is, maar een dagelijks beleefde praktijk. We erkennen en waarderen de essentiële rol van onze medewerkers, partners en vrijwilligers als de drijvende kracht achter onze missie:
- Medewerkers te waarderen als spil van onze organisatie door:
- te investeren in hun professionele en persoonlijke groei
- een cultuur van inclusie, vertrouwen en betrokkenheid te creëren waarin iedereen zich gehoord en gesteund voelt
- Partnerschap te versterken door gelijkwaardige samenwerking door:
- samen met partners innovatieve en duurzame oplossingen te ontwikkelen
- de expertise en perspectieven van partners te respecteren en te integreren in onze aanpak
- Vrijwilligers te erkennen als onmisbare krachten door:
- hun bijdragen te vieren en hen een stem te geven in de richting van onze initiatieven
- hun betrokkenheid en inzet te ondersteunen met de middelen en waardering die ze verdienen
- Maatschappelijke waardering te bevorderen door:
- onze missie en visie actief uit te dragen en ons verhaal te delen in het publieke debat
- samen te werken met het maatschappelijk middenveld, zodat de waarde van diversiteit, verbinding en inclusie breder wordt erkend en gesteund
- Feniks neemt de mens als uitgangspunt: ook in de context van de gekleurde vergrijzing streven wij naar zorg die recht doet aan de diversiteit van achtergronden, ervaringen en behoeften van senioren in een hyperdiverse samenleving. Wij omarmen de unieke levensverhalen, waarden en culturele praktijken van ouderen als een realiteit en rijkdom. Onze ouderenzorg is daarom een collectieve verantwoordelijkheid waar Feniks via educatie, bewustwording en activatie bijdraagt aan de transformatie van een verbindend proces waarin elke oudere zich erkend, begrepen en gewaardeerd voelt, ongeacht afkomst of achtergrond.
- Medewerkers te waarderen als spil van onze organisatie door:


Tot slot …
De missie omvat sleutelwoorden waar medewerkers energie uithalen en telkens de uitdaging aangaan om de opdrachten zo goed als mogelijk uit te voeren. Het is ons waardenkader.
- Energie en goesting:
Feniks gelooft in de kracht van ‘energie en goesting’ als motor voor een samenleving die individuen en gemeenschappen in beweging brengt. Door een drijfveer te creëren, activeren wij de maatschappelijke bewegingsfunctie en geven hierdoor kleur en betekenis aan de leefwereld van onze doelgroepen. Wij doen dit door:
- het versterken van het zelfbeeld van de gemeenschappen en het benadrukken van hun waardevolle bijdrage aan de samenleving
- het delen van verhalen en het zichtbaar maken van successen, waardoor we hun trots en verbindend vermogen bevorderen
- ons politiserend in te zetten waardoor wij maatschappelijke uitdagingen durven aan te gaan, zodat wij door innovatie en samenwerkingen gewoontes transformeren om te komen tot:
- nieuwe praktijken die vanuit frisse perspectieven ontstaan en inspelen op actuele uitdagingen;
- hybride praktijken die culturele en sociale elementen samenbrengen om unieke en inclusieve oplossingen te creëren;
- bottom-up praktijken waarbij mensen zelf het initiatief nemen om hun leefwereld te verbeteren en vorm te geven.
We bouwen aan een beweging die van onderuit groeit, gedragen wordt door de kracht van diversiteit, en streeft naar een inclusieve en duurzame toekomst.
- Harmonieus:
Feniks plaatst deze term als onderdeel van een uitdagende samenleving. Onze visie is geworteld in de overtuiging dat harmonie niet vanzelfsprekend is. Het is een keuze die gemeenschappelijke inspanningen vergt omdat polarisatie, armoede, vergrijzing, digitalisering en technologie factoren zijn die de sociale ongelijkheid voor onze doelgroepen beïnvloeden. We wensen deze beïnvloeding om te buigen via verbinding om zo groei, empathie en waakzaamheid te stimuleren.
We werken aan een harmonieuze toekomst waarin verschillen niet leiden tot verdeeldheid, maar tot wederzijdse verrijking. Door samenhorigheid, creativiteit en betrokkenheid te hanteren, bouwen we samen aan een samenleving die sterker en rechtvaardiger is.
- Duurzaam:
Voor ons is duurzaamheid een kernwaarde die om een evenwichtige verbinding vraagt tussen mensen, gemeenschappen en hun omgeving. Het is dan ook via de brugfunctie dat wij diverse perspectieven met elkaar wil verbinden:
- Wij omarmen hyperdiversiteit als kracht. Culturele verschillen zien wij als een verrijking en niet als een belemmering.
- Wij bieden ruimte voor mensen om hun eigen identiteit te verkennen en te uiten, terwijl we tegelijkertijd bruggen bouwen tussen verschillende identiteiten.
- Wij helpen gemeenschappen zich aan te passen aan de actuele, mondiale tendensen zoals klimaatverandering, migratie en digitalisering waarbij duurzaamheid centraal staat.
Door waarden en normen te verankeren in gemeenschappen, bouwen wij aan een duurzame en inclusieve samenleving. Dit betekent ook we aandacht schenken aan de behoeften van de huidige en toekomstige generaties, met oog voor sociale en ecologische balans.
- Hyperdiversiteit:
Feniks kijkt naar diversiteit en superdiversiteit als opportuniteit voor een dynamische en inclusieve samenleving. In een wereld waarin mensen met uiteenlopende achtergronden en identiteiten samenkomen is hyperdiversiteit een kerngegeven dat ons uitdaagt om nieuwe manieren van samenleven en samenwerken te omarmen.
Wij hanteren superdiversiteit als dynamiek. Het is een meerlagige en voortdurend veranderende realiteit waarin zowel individuen als gemeenschappen unieke combinaties van kenmerken meebrengen. Het vergt een dynamische aanpak die gericht is op inclusie en aanpassing aan verschillende behoeften en perspectieven.
Wij hanteren hyperdiversiteit als kracht omdat het verder gaat dan herkenbare verschillen. Het omvat de complexiteit van hoe identiteiten elkaar kruisen en hoe mensen interageren.
Wij geloven in de inclusieve benadering voor veranderingen door dialoog en ontmoeting, door gemeenschappen te versterken waar verschillende culturele invloeden elkaar vinden. Hyperdiversiteit is voor Feniks een blijvende realiteit en een bron van kracht en creativiteit.